Speciale constructies
Met Keralit kunt u nagenoeg iedere oppervlakte op een nette manier afwerken. Soms zijn er meerdere mogelijkheden of is er schijnbaar helemaal geen mogelijkheid. Hieronder vindt u enige specifieke oplossingen voor zulk soort zaken.
Staat uw oplossing er niet tussen? Neem dan even contact op. Wij adviseren u graag in het maken van speciale constructies! U kunt ons zowel telefonisch of middels ons contactformulier bereiken wanneer het een uitgebreide vraag betreft.
Hoewel de adviezen en tips op onze website zorgvuldig en met de grootste zorg zijn samengesteld, kunnen fouten altijd voorkomen. Lees altijd zorgvuldig de officiële Keralit montagehandleiding door. De officiële Keralit montagehandleiding wordt meegeleverd met elk pak Keralit.
Specifieke constructies
Voor het bekleden van dakkapellen met Keralit komt u veelal vier specifieke zaken tegen:
- De schuine onderkant van de zijkanten waar gevelpanelen de dakpannen tegenkomen.
- De aansluiting van de gevelpanelen op het dakrandpaneel.
- Wel of niet “de hoek om” aan de voorzijde.
- Kleine vlakken.
Schuine onderkant
Normaal wordt er gestart met een inhaak-startprofiel. Daar de onderkant schuin loopt, is dit niet mogelijk. In theorie hoeft u geen afwerkprofiel aan de onderzijde te plaatsen. Het is echter wel aan te raden om onderaan een omrandingsprofiel te gebruiken. Het omrandingsprofiel zorgt voor een strakke en nette afwerking en geeft u wat speling bij het plaatsen van de gevelpanelen.
Aansluiting dakrandpanelen
Normaal lopen de gevelpanelen door tot onder de dakrandpanelen waardoor u geen speciale eindprofielen hoeft te gebruiken. Als u ook de dakrandpanelen vervangt, kunt u dit zelf realiseren. Als dit niet het geval is, zal u het bovenste gevelpaneel moeten vastzetten met een eindprofiel.
De hoek om
Soms zitten de ramen niet geheel aan de zijkant van de dakkappel en moet het Keralit de hoek om. Gebruik hiervoor een hoekprofiel en laat het Keralit stoppen met een eindprofiel tegen het raamkozijn.
Kleine vlakken
Soms heeft u maar een smalle vertikale strook nodig. Als u deze opbouwt met horizontaal geplaatste gevelpanelen geeft dit een onrustig gezicht (veel korte stukjes). In dit geval kan het mooier zijn als u een gevelpaneel in de lengte doorzaagt en vertikaal in het vlak plaatst. Tot een breedte van circa 12 cm kan u een 143 mm sponningsdeel gebruiken. Tot circa 18cm een 190mm sponningsdeel. Met een dakrandpaneel kan u tot circa 30cm zonder naden halen.
Let op: Zowel de 190 mm gevelpanelen als de dakrandpanelen zijn in minder kleuren verkrijgbaar dan de 143 mm gevelpanelen.
Als de deuren en/of ramen naar binnen vallen, zijn er twee mogelijkheden:
- u gaat met het Keralit “de hoek om”.
- U werkt de onafgewerkte zijkanten af met een gelijkwaardig materiaal als waarvan het raamkozijn is gemaakt.
De hoek om
Gebruik hiervoor een hoekprofiel en laat het Keralit stoppen met een eindprofiel tegen het raamkozijn. Het voordeel van deze methode is dat alles zonder problemen netjes wordt afgewerkt. Het nadeel is dat de constructie al gauw vier centimeter dik wordt wat betekent dat het raam wellicht niet meer goed open gaat. Meet van tevoren of u voldoende ruimte heeft.
Gelijkwaardig materiaal
Als de kozijnen van hout zijn, kan het mooi zijn om van hetzelfde materiaal de open stukken op te vullen. Nadeel is natuurlijk dat er onderhoud nodig is (verven en dergelijke).
Tip: Gebruik bij ramen altijd een waterslagprofiel.
Een waterslagprofiel is een naar beneden aflopend profiel dat ervoor zorgt dat het water altijd van het raam wegloopt in plaats van naar het raam toe. Het wordt onderaan de ramen (als een soort aflopende vensterbank) aan de buitenzijde geplaatst. De onderste lip van het profiel moet over het Keralit heen vallen zodat het water niet achter het Keralit kan komen.
Waterslagprofielen zijn veelal van aluminium en er zijn hulpstukken voor de zijkanten beschikbaar.
Tip: Keralit levert deze waterslagprofielen niet, laat u goed informeren door de verkoper van waterslagprofielen voor een juiste keuze.
Een normale dakrandoverstek beperkt zich tot maximaal enkele tientallen centimeters. Als er echter een grotere oppervlakte afgedekt moet worden, wordt veelal over een buitenplafond gesproken.
Hoewel Keralit zeer geschikt is om een buitenplafond te maken, is er een oplossing die voordeliger en strakker is: Florence panelen. Indien gewenst kunnen we deze tegelijkertijd met de Keralit panelen leveren.
Neem contact met ons op voor advies, prijzen en gratis voorbeelden.
Als uw dakconstructie waterborden nodig heeft, is dit niet uit te voeren met Keralit dakrandpanelen.
Dit betekent niet dat waterborden samen met Keralit niet mogelijk is, maar u zult daar een andere constructie voor moeten maken met alternatieve materialen.