Hieronder leest u meer informatie over de montage van Keralit kunststof gevelpanelen en montage video’s die het monteren voor u vergemakkelijken. Let op: Hoewel de adviezen en tips op onze website zorgvuldig en met de grootste aandacht zijn samengesteld kunnen fouten altijd voorkomen. Lees altijd zorgvuldig de officiële Keralit montagehandleiding door. De officiële Keralit montagehandleiding wordt meegeleverd met elk pak Keralit gevelpanelen.
Gevelpanelen monteren
Montagehandleiding
Het monteren van de panelen gaat snel en eenvoudig. Iedereen die met hout overweg kan, kan ook Keralit plaatsen. Het is handig om de klus met twee personen uit te voeren wanneer u lange lengtes moet plaatsen. De algemene werkwijze voor het plaatsen van horizontale panelen is als volgt:
- Plaats een waterdichte, dampopen folie over de ondergrond.
- Maak met hout een regelwerk.
- Start onderaan met het plaatsen van een inhaak-startprofiel.
- Plaats alle overige hulpprofielen.
- Zaag een paneel op maat en schroef deze vast. Verwijder de beschermfolie direct en controleer op eventuele beschadigingen.
- Ga door totdat alle panelen gemonteerd zijn.
- Monteer eventueel de bovenzijden van de hulpprofielen: Gereed!
Natuurlijk zijn er wel speciale dingen om op te letten. Kijk hiervoor bij de beschrijvingen van de afzonderlijke onderdelen.
De werkwijze voor het plaatsen van verticale panelen is nagenoeg exact gelijk aan die van de horizontale panelen. Er zijn echter twee verschillen:
- Om het water onderaan de panelen te kunnen afvoeren, is een speciaal profiel nodig: het omrandingsprofiel.
- Het regelwerk moet dubbel worden aangebracht wat zorgt voor een optimale ventilatie.
Zie voor de overige werkzaamheden de horizontale montage.
Keralit is zeer goed door doe-het-zelvers aan te brengen maar houd te allen tijde rekening met uw veiligheid en die van anderen.
Een geslaagde en veilige klus start met een goede planning. Neem dan ook de tijd die u nodig acht om het project te overdenken.
Enige tips:
- Zorg voor een schone werkplek. Niet alleen voorkomt u valpartijen, maar het Keralit zal dan ook minder vuil worden.
- Let op de omgeving; takken, (electriciteits)kabels, de openbare weg: U werkt met lengtes tot 6 meter lang, Soms steken deze bij het tillen of verplaatsen meer uit dan u wellicht verwacht.
- Iedereen die niet meewerkt, hoort niet op de werkplek: denk hierbij aan mens en dier.
- Zaag panelen op de begane grond op maat.
- Werk met tenminste twee mensen.
- Zorg ervoor dat u steiger of ladder goed is gezekerd.
- Werk niet bij harde wind of regen (onweer!).
Start alleen als u er zeker van bent dat u veilig en verstandig te werk kunt gaan.
Voor de montage van gevelpanelen heeft u natuurlijk verschillende gereedschappen nodig. Hieronder is aangegeven wat u in ieder geval nodig heeft voor de klus. In specifieke gevallen is er meer nodig dus houd rekening met uw eigen klus wanneer u de gereedschappen gaat verzamelen:
- Ladders of een steiger;
- Meetgereedschap;
- Winkelhaak en eventueel een zweihaak voor schuine zijden;
- Kunstofzaag (handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag);
- Houtzaag voor de latten;
- Metaalzaag;
- Verstekbak voor de hulpprofielen;
- Potlood;
- Waterpas, liefst 90 cm of langer;
- Touw of schietlood om recht te kunnen werken;
- Schuurpapier korrel 180;
- Schroefmachine met torx T20 bit;
- Nietmachine of spijkers voor de folie;
- Schroeven voor het monteren van de latten;
- Keralitschroeven (RVS);
- Extra RVS schroeven met platte kop voor het monteren van de hulpprofielen;
- Voldoende vuilniszakken of puinzakken voor de afvoer van het restmateriaal;
- Schoonmaakmiddelen voor het netjes schoonmaken van het eindresultaat.
Er worden ook Keralit gereedschapsets aangeboden waarin specifieke gereedschappen zitten zodat u direct aan de slag kan. Ook voor het schoonmaken zijn dergelijke sets verkrijgbaar.
Onder het regelwerk wordt een waterdichte, dampopen folie geadviseerd. Het doel van deze folie is om het (condens) vocht te reguleren zonder dat de onderliggende hout of het isolatiemateriaal vochtig wordt. De folie wordt veelal geleverd op rollen van 1,5 meter breed en 50 meter lang.
Keralit levert deze folie niet, laat u echter wel goed voorlichten door de folie-verkoper of u de juiste folie aanschaft. In sommige constructies kan dit namelijk anders zijn.
Het regelwerk is zeer belangrijk voor een goede montage van het Keralit. Zorg ervoor dat het recht zit en niet “golft”. De golven zult u anders direct terugzien in het eindresultaat.
Het regelwerk moet bestaan uit verduurzaamde houten latten van circa 48 mm breed en minimaal 20 mm dik. Afhankelijk van uw toepassing kan de 48 mm soms wat minder zijn maar de 20 mm dikte is essentieel voor een goede ventilatie. Als de Keralit schroeven niet door het regelwerk heen mogen komen, gebruik dan latten van minimaal 30 mm dik.
De latten moeten maximaal om de 30 cm gemonteerd worden. Bij de hoeken mag de lat maximaal 20 cm uit de hoek zitten. Oftewel: start met de eerste lat 20 cm vanaf de hoek en plaats ze vervolgens om de 30 cm. Houdt bij de laatste lat rekening met de 20 cm vanaf de hoek.
Het is essentieel dat er voldoende lucht van beneden naar boven en andersom kan stromen. Per meter moet de ventilatieopening minimaal 50 vierkante centimeter zijn. Dit is eenvoudig te realiseren door aan de onderzijde en de bovenzijde een kleine kier open te houden.
Elk gevelpaneelsysteem dient geventileerd te zijn, ook Keralit. De ventilatie is niet nodig om het Keralit te beschermen maar de onderliggende houtconstructie. In elke constructie komt condens en damp voor. Zeker in een woonhuis door warmteverschillen en verschil in luchtvochtigheid. Dit is niet te voorkomen en huizen worden speciaal ontworpen om deze vochtophopingen af te voeren.
Het is belangrijk te weten dat dit dus niet komt door regen of water van buitenaf. Overal waar warmteverschillen kunnen optreden en waar lucht aanwezig is zal condens kunnen ontstaan. De enige methode om deze condens te verwijderen is ventileren.
Als het regelwerk niet geventileerd wordt zal vochtig worden en blijven. Het zal binnen enkele jaren wegrotten. De schroeven verliezen daardoor hun houvast en het Keralit kan letterlijk van de muur afvallen.
Gebruik de geperforeerde ventilatieprofielen om te voorkomen dat er ongedierte achter het Keralit kan komen.
Keralit levert geen latten voor het regelwerk. laat u door de hout-verkoper goed informeren of u de juiste latten aanschaft.
Voor het horizontaal monteren van gevelpanelen begint u onderaan met een inhaak-startprofiel. Dit aluminium profiel is een soort u-profiel waarin het eerste Keralit gevelpaneel wordt geschoven. Onderin het inhaak-startprofiel is een sleuf waarin u direct het geperforeerde ventilatieprofiel kunt schuiven.
Voor het verticaal monteren van gevelpanelen begint u onderaan met een omrandingsprofiel. Dit kunststof profiel is een soort u-profiel die de onderzijde van de panelen afschermt.
Overal waar het Keralit stopt (links, rechts, boven, om raam of deur heen, enz.) moeten in principe hulpprofielen worden gemonteerd.
Eindprofiel
Een eindprofiel wordt overal toegepast waar u stopt (tegen muur, deur, raam enzovoorts). Het eindprofiel bestaat uit twee delen: een basis aluminiumprofiel en een kunststof bovenzijde. Het aluminium deel wordt als eerste op de latten gemonteerd. Als daarna de gevelpanelen zijn gemonteerd, wordt als laatste de kunststof bovenzijde met een rubber hamer vastgeslagen.
Soms wordt ook wel een omrandingsprofiel als eindprofiel gebruikt omdat deze voordeliger is. Hoewel het wel mogelijk is raden we dit toch af; er zitten namelijk een paar vervelende nadelen aan.
Verbindingsprofiel
Een verbindingsprofiel wordt toegepast als u meerdere panelen in een keer wilt doorverbinden. Het verbindingsprofiel bestaat uit twee delen: een basis aluminiumprofiel en een kunststof bovenzijde. Het aluminium deel wordt als eerste op de latten gemonteerd. Als daarna de gevelpanelen erop zijn gemonteerd, wordt als laatste de kunststof bovenzijde met een rubber hamer vastgeslagen.
In de normale woningbouw wordt dit profiel weinig toegepast. In nagenoeg alle gevallen worden hiervoor verbindingsstukken gebruikt.
Hoekprofiel
Een hoekprofiel wordt toegepast als u de hoek om moet met Keralit. Het hoekprofiel bestaat uit twee delen: een basis aluminiumprofiel en een kunststof bovenzijde. Het aluminium deel wordt als eerste op de latten gemonteerd. Als daarna de gevelpanelen erop zijn gemonteerd, wordt als laatste de kunststof bovenzijde met een rubber hamer vastgeslagen.
Er is geen binnenhoekprofiel beschikbaar. Voor een binnenhoek loopt het Keralit aan de eerste zijde door tot de muur. Het Keralit van de tweede zijde loopt tegen het Keralit van de eerste zijde aan. Gebruik wel een eindprofiel voor de tweede zijde.
Trim/kraal aansluitprofiel
Een trim/kraal aansluitprofiel kan worden toegepast als het Keralit bovenaan ergens onder moet schuiven, terwijl daar eigenlijk geen ruimte voor is. Dit profiel loopt van breed tot smal en kan dus goed gebruikt worden om ergens onder te steken.
Voordat u start is het handig om een zaagplan te maken. Met een zaagplan bepaalt u hoe u de panelen gaat zagen voordat u start.
De panelen zijn standaard 6 meter lang en door het slim in te delen, is het veelal mogelijk om zonder naden en met zo min mogelijk uitval te werken. Een goede methode is:
1) Maak een tekening op schaal van het vlak waar Keralit op moet komen.
2) Teken hierin de panelen. De hoogte van de panelen zijn 143 mm, 177 mm of 190 mm (afhankelijk van het type) .
3) Bereken of bepaal nu hoe lang deze moeten worden.
4) Als het goed is, heeft u nu een lijst met het benodigde aantal en de juiste lengtes. Probeer deze zo goed mogelijk te verdelen over de standaard lengtes van 6 meter.
Door middel van deze methode krijgt u een goede indicatie hoe het een en ander gezaagd moet gaan worden. Opmerking: Met dit zaagplan weet u in welke volgorde en van welk paneel u een stuk moet afzagen. Zaag de panelen echter pas echt door als u de maat heeft gecontroleerd vlak voor het monteren.
Ondanks het zaagplan moet u telkens opmeten hoe lang de benodigde panelen daadwerkelijk moeten zijn voordat u gaat zagen.
De panelen zijn standaard 6 meter lang. Soms zijn langere lengtes nodig, of komt het gewoon slecht uit. Op speciale bestelling zijn de panelen leverbaar tot 7,5 meter. Soms is echter niet aan naden te ontkomen.
In dat geval zijn er twee methoden: een verbindingsstuk of een verbindingsprofiel.
Een verbindingsstuk is een korte kunststof strip die gebruikt wordt om paneel te verlengen. Een verbindingsstuk kan overal en op elke plaats worden gemonteerd. Tip: Als er meerdere exact boven elkaar geplaatst worden, zet er dan een regellat achter met edpm-rubber om lekkage te voorkomen.
Een verbindingsprofiel is een hulpprofiel van 4 meter lang die uit twee delen bestaat: Een basis onderprofiel en een kunstof bovenprofiel. Samen zorgen ze voor een soort H-profiel.
De verbindingsstukken worden veelal gebruikt als er maar enkele panelen moeten worden verlengd en is voor normale projecten de beste keuze.
Als u een paneel wilt plaatsen:
- Meet dan eerst de benodigde lengte op. Houd aub rekening met 5 mm ruimte aan elke zijde.
- Zaag het paneel op lengte en schuif hem op het vorige paneel.
- Zorg ervoor met een meetlat of waterpas dat het paneel recht zit.
Tip: Door het paneel licht vast of losser te kloppen kan u enkele millimeters opvangen. - Schroef het paneel om de 30 cm vast met de Keralit schroeven.
- Verwijder de beschermende folie direct en controleer goed of het paneel goed en onbeschadigd gemonteerd is.Tip: Kijk ter controle ook regelmatig van een afstand (5 tot 10 meter). Als u dichtbij werkt zijn eventuele fouten lastig te zien.Ga pas verder met het volgende paneel als u 100% tevreden bent over de vorige.Tip: De Keralit kleuren met houtstucturen hebben een herhalend patroon. Zorg ervoor dat u de panelen uit meerdere pakken in een willekeurige volgorde monteert. Hiermee krijgt u een natuurlijker effect en voorkomt u hinderlijke zichtbare herhalingen in het eindresultaat. De Keralit kleuren met houtstuctuur zijn: Eiken 3118076, Eiken 2052089, Vergrijsd ceder, Bruin redceder, Western redceder, Golden oak, Californian redwood en Mahonie.Tip: Keralit is bestand tegen zon, weer en wind maar is kwetsbaar voor krassen. Plaats geen onbeschermde ladders en dergelijke tegen Keralit. Als het niet te voorkomen is, bescherm het Keralit dan goed.
Als alle panelen geplaatst zijn, kunnen de kunststof bovenzijden van de hulpprofielen worden geplaatst. Zaag de profielen op maat en sla deze in de aluminium basisprofielen. Gebruik hiervoor een rubber hamer om te voorkomen dat ze beschadigen.
Tip: Meet twee of drie keer om er zeker te zijn dat de maat juist is. Eenmaal aangeslagen zitten de profielen zeer vast. Als u ze moet verwijderen, is dit haast onmogelijk zonder de profielen of de panelen te beschadigen.
Tip: Voor de hoekprofielen zijn eindkapjes beschikbaar. Als de uiteinden in het zicht vallen kan het hiermee netjes worden afgewerkt
Wanneer alles is gemonteerd, kunt u het direct schoonmaken met een sopje van zachte zeep. Gebruik geen oplosmiddelen of schurende middelen. Als u panelen over heeft en als u deze wilt bewaren bewaar deze dan plat, voldoende ondersteund en het liefst binnen.
Tip: Als u ze buiten moet bewaren, verwijder dan de beschermlaag. Als de panelen langdurig buiten worden bewaard, kan de beschermlaag zich definitief hechten aan het Keralit.
Als u stukken Keralit wilt weggooien, lever deze dan het liefst in bij een kunststof inzamelplaats zodat deze gerecycled kunnen worden.